Зміцнення бетону в результаті заповнення пор та порожнин - Силованюк, В.П.; Маруха, В.І.; Юхим, Р.Я.; Онищак, Н.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Теоретично обґрунтовано технологію зміцнення бетону, що полягає у заповненні пор і порожнин рідкими матеріалами, здатними полімеризуватися або кристалізуватися через деякий період часу. Встановлені умови росту тріщини, що утворена на контурі кругового отвору в умовах стиску. Досліджено вплив жорсткості матеріалу наповнювача на ефективність зміцнення тіла з отвором та тріщинами. Теоретически обосновано технологию упрочнения бетона, которая заключается в заполнении пор и полостей жидкими материалами, способными полимеризоваться или кристаллизироваться через некоторое время. Установлены условия роста трещины, образованной на контуре кругового отверстия в условиях сжатия. Исследовано влияние жесткости материала наполнителя на эффективность упрочнения тела с отверстием и трещинами. The technology of concrete strengthening which consist in filling the pores and cavities with liquid materials that are able to polymerize or crystallize after some time is theoretically proved. Conditions of the crack growth formed at the circular opening contour under compression are established. The influence of the filler material rigidity on the efficiency of strengthening of a body with a hole and cracks is investigated.