Кавітаційна тривкість модифікованих поверхневих шарів легованих сталей - Маринін, В.Г. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Досліджено міцність в умовах кавітації сталей 15Х11МФ і 15Х12ВНМФ після азотування та нанесення вакуумно-дугових титанових і нітридотитанових покривів. Одержано кінетичні криві руйнування зразків за дії кавітації, поляризаційні криві у 3%-му водному розчині NaCl, виміряно мікротвердість. Термоцикловано систему сталь–покриви за схемою 293 К – 543 К – 293 К з охолодженням у 3%-му розчині NaCl. Підтверджена роботоздатність системи. Исследованы кавитационная прочность в водопроводной воде и коррозия в 0,5 М водном растворе NaCl сталей 15Х11МФ, 15Х12ВНМФ после азотирования и нанесения вакуумно-дуговых Ti и Ti–N покрытий. Показано, что покрытия увеличивают прочность и коррозионную стойкость сталей. Cavitation strength of nitrided 15Х11МФ, 15Х12ВНМФ steels and vacuumarc Ti, Ti–N coatings in tap water and corrosion in the 0.5 M NaCl solution were investigated. It has been found that the use of coatings will provide the increase of steels corrosion resistance.