Фізико-хімічна механіка руйнування тіл з тріщинами: досягнення та перспективи - Дмитрах, І.М. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Викладено сучасні концепції до оцінки міцності та локального руйнування конструкційних металів і сплавів, що знаходяться під одночасною дією корозивних середовищ та довготривалих статичних або циклічних навантажень. Запропоновано модельні схеми та методологію досліджень локалізованої взаємодії корозивних середовищ з деформованими металами біля тріщиноподібних дефектів. Сформульовано критерії та підходи для визначення базових характеристик тріщиностійкості матеріалів з урахуванням напружено-деформованого стану матеріалу і фізико-хімічних процесів, що протікають під час його взаємодії з корозивним середовищем у вершині тріщини. Изложены современные концепции оценки прочности и локального разрушения конструкционных металлов и сплавов, которые находятся в условиях одновременного действия коррозионных сред и длительных статических или циклических нагрузок. Предложены модельные схемы и методология исследований локального взаимодействия коррозионных сред с деформированными металлами возле трещиноподобных дефектов. Сформулированы критерии и подходы для определения базовых характеристик трещиностойкости материалов с учетом напряженно-деформированного состояния материала и физико-химических процессов, протекающих при его взаимодействии с коррозионной средой у вершины трещины. The modern concepts of assessments of strength and local fracture of structural metals and alloys under simultaneous action of corrosive environments and sustained static or cyclic loading are presented. The model schemes and methodology for studies of localized interaction between corrosive environments and deformed metals near the crack-like defects are proposed. The criteria and approaches to determining the basic characteristics of materials crack growth resistance are formulated with account of the stress-strain state of materials and physicochemical processes of their interaction with corrosive environment at the crack tip.