Високотемпературна воднетривкість нержавних сталей - Балицький, О.І.; Витвицький, В.І.; Іваськевич, Л.М.; Мочульський, В.М.; Гребенюк, С.О. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
При підвищених температурах водень неоднаково впливає на різні механічні характеристики мартенситних та дисперсно твердких аустенітних сталей. За довговічністю, пластичністю, критичними значеннями статичної та циклічної тріщиностійкості мартенситностарка сталь за 450…600 K переважає аустенітну з інтерметалідним зміцненням. Внаслідок інтенсивного температурного знеміцнення вона суттєво поступається аустенітній за тимчасовим опором та границею текучості. За значенням порогового ΔKth опірніша аустенітна сталь. При кімнатній температурі найчутливіша до водню малоциклова довговічність, при 673 K параметр Kfc мартенситностаркої сталі зменшується. При повышенных температурах водород неодинаково влияет на разные механические характеристики мартенситных и дисперсионно твердеющих аустенитных сталей. По долговечности, пластичности, критическим значениям статической и циклической трещиностойкости мартенситностареющая сталь при 450…600 K превосходит аустенитную с интерметаллидным упрочнением. Вследствие интенсивного температурного разупрочнения она существенно уступает аустенитной по временному сопротивлению и пределу текучести. По значению порогового ΔKth более водородостойка аустенитная сталь. При комнатной температуре наиболее чувствительна к водороду малоцикловая долговечность, при 673 K параметр Kfc мартенситностареющей стали уменьшается. At elevated temperatures hydrogen affects differently the mechanical characteristics of martensitic and dispersion-hardened austenitic steels. Maraging steel at 450...600 K by its durability, plasticity, critical values of static and fatigue crack growth resistance has an advantage over the austenitic intermetallide-hardened steel. As a result of intensive temperature softening it is inferior to austenitic one by temporal resistance and yield strength. By the threshold parameter, ΔKth, austenitic steel is more resistant. At room temperature low-cycle durability is the most sensitive to hydrogen effect, at 673 K parameter Kfc of maraging steel decreases.