Стан ґрунтiв i майбутнє людства - Ситник, К.М.; Багнюк, В.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
На підставі наявних відомостей суміжних галузей знань у статті проаналізовано проблему взаємодії біосфери й ґрунтових екосистем як основного її блоку. Зростання населення Землі вимагає дедалі більшого освоєння орних площ та інтенсифікації сільськогосподарського виробництва, що призводить до деградації, виснаження й падіння родючості ґрунтів, і порушення природних механізмів функціонування біосфери. Окреслено низку заходів, які, на думку авторів, сприятимуть сталому розвиткові людства і збереженню біосфери, у тому числі ґрунтових екосистем. The article presents an analysis of the problem of biosphere and soil ecosystems as its main block interrelation based on data of related fields of knowledge. The Earth population growth demands more agricultural
land development and intensification of agricultural production, that results in degradation, impoverishment
and decline of soil capacity, and deterioration of natural mechanisms of biosphere functioning. The authors identify a number of measures which will contribute
to steady development of humanity, biosphere
and soil ecosystem preservation.