Волинь і Житомирщина - друга Батьківщина Ю. І. Крашевського - Петриченко, Н. (Волинь-Житомирщина. Історико-філологічний збірник з регіональних проблем, 2009)
У статті аналізується проблема використання українського тематичного компоненту у творчій спадщині видатного польського митця ХІХ століття – Ю. І. Крашевського, розглядаються фактичні біографічні сторінки з життя автора, пов’язані із Житомирщиною та Волинню, зокрема організація театральної діяльності у Житомирщині, етнографічні та історіографічні дослідження Крашевського на волинській землі, а особливо – український тематичний компонент як важлива складова прозової спадщини автора (на рівні жанрової нарації, оповідної структури «селянських повістей»). В статье анализируется проблема использования украинского тематического компонента в творческом наследии известного польского культурного деятеля ХІХ века – Ю. И. Крашевского, рассматриваются фактические биографические страницы из жизни автора, связанные с Житомирщиной и Волынью, в частности, организация театральной деятельности на Житомирщине, этнографические и историографические исследования Крашевского на волынской земле, а особенно – украинский тематический компонент как важная составляющая прозаического наследия автора (на уровне жанровой нарации, повествовательной структуры «крестьянских повестей»). The object of analyze in this article is a problem of use of the Ukrainian thematic components in creative work of famous Polish writer XIX th. – J. I. Kraszewski. The object of analyze is biographic ways of the life of this author into Zhytomyr and Wolyn, for example, the organization of theater life in Zhytomyr, the ethnography and history approaches of Kraszewski in Wolyn. Possibility is analyzes Ukrainian thematic components such as important part of prose works of author.