Політичні погляди та слов'янофільські ідеї Мілаха Грабовського - Руденко, І. (Волинь-Житомирщина. Історико-філологічний збірник з регіональних проблем, 2009)
Стаття присвячена проблемі формування та вираження політичних і слов’янофільських поглядів одного з відомих критиків української школи в польському романтизмі – Міхала Грабовського. У статті розглядаються причини й передумови формування нетипових для того часу поглядів проросійського спрямування, відносини М. Грабовського з іншими культурними діячами та наслідки, що стали результатом таких переконань. Статья посвящена проблеме формирования и выражения политических и славянофильских идей одного из известных критиков «украинской школы» в польском романтизме – Михала Грабовского. В статье рассматриваются причины и условия формирования, нетипичных для того времени взглядов пророссийского направления, отношения М. Грабовского с другими культурными деятелями и последствия, что стали результатом таких предубеждений. Анализируются поступки автора как результат его взглядов, способ их выражения и восприятие обществом. This article deals with the problem of formation and expression of political and Slavic views of one of the well-known critics of “Ukrainian school” in polish literature – Michal Grabovski. In this article are researched causes and conditions of formation, untypical for that time views, his contacts with another culture representatives, and consequences, which was as a result of his ideas. Analyzed the actions of critic as a result of his ideas, method it expressions and perception of the society.