Типологія художнього факту в польській мемуаристичній літературі Правобережній України доби романтизму - Єршов, В. (Волинь-Житомирщина. Історико-філологічний збірник з регіональних проблем, 2009)
Художній факт – складно структурований концепт мемуаристичного тексту, де існує багаторівнева система його об’єктивного існування та суб’єктивного використання. Неповнота факту та його емоційність, особливості текстуальної процесуальності та системності, вигаданість, статистичність та динамічність – сутність авторського відтворення та перетворення Правобережного часопростору в польськомовній літературі України доби романтизму. Художественный факт – сложно структурированный концепт мемуаристического текста, в котором существует многоуровневая система его объективного существования и субъективного использования. Неполнота факта и его эмоциональность, особенности текстуальной процессуальности и системности, выдуманность, статистичность и динамичность – данность авторского воссоздания и пересоздания Правобережного хронотопа в польскоязычной литературе Украины периода романтизма. Literary fact is a intricately structured concept of the memoirs text, that has a multilevel system of its objective existence and subjective usage. Fact imperfection and its emotionality, peculiarities of the text processuality and consistency, its fable, statistical character and dynamism – turns up as entity of the authors creation and re-creation of the Pravoberezhzhia chronotopos in Polish – language literature of Ukraine during the Romantic movement period.