Жанрові особливості та образно-стильові домінанти готично-притчевої прози Валерія Шевчука - Барабаш, М. (Волинь-Житомирщина. Історико-філологічний збірник з регіональних проблем, 2010)
Творчість Валерія Шевчука – письменника, вихованого на традиціях барокової культури, зокрема літератури, вражає сучасного читача, що вихваляється неадекватним постмодерним мисленням, своєю традиційною мисленнєвою фабуляризацією тексту і водночас розщепленістю та мозаїчністю традиційних образів, мотивів, архетипів, хронотопних моделей. Ця властивість Шевчукових творів стала основною причиною зарахування їх до традицій української химерної прози 60-70-х років ХХ століття.