З історії збереження історико-культурної спадщини в Криму в 60–80-х роках ХХ ст. - Кармазіна, Н. (Краєзнавство, 2009)
У статті розглянуто становлення системи охорони історико-культурної спадщини у Криму в контексті розвитку історичного краєзнавства. Проаналізовано комплекс заходів державних органів та громадських організацій з виявлення, вивчення та збереження пам’яток історії та культури. Приділено увагу формам та методам пам’яткоохоронної роботи кримських краєзнавців. Розкрито роль Кримської організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури у реалізації проектів з охорони пам’яток. В статье рассмотрено становление системы охраны историко-культурного наследия в Крыму в контексте развития исторического краеведения. Проанализирован комплекс мероприятий государственных органов и общественных организаций Крыма по выявлению, изучению и сбережению памятников истории и культуры. Уделено внимание формам и методам памятникоохранительной работы крымских краеведов. Раскрыта роль Крымской организации Украинского общества охраны памятников истории и культуры в реализации проектов по охране культурного наследия Крыма. The Formation of the system of the protection of historical and cultural heritage in the Crimea in the context of historical development of local history is examined in this article. The Complex of governmental and Crimean public organizations activities on revelation, studying and preservation of historical and cultural monuments is analyzed. Much attention is paid to the forms and methods of monument preservation work of the Crimean historical local history scientists. The role of the Crimean organization of Ukrainian Society of Preservation of Historical and Cultural Monuments in the realization of the projects on the preservation of the Crimean heritage is opened.