Місцеве самоврядування Південної України кінця XVIII — першої половини XIX століть - Черемісін, О. (Краєзнавство, 2009)
У статті розглядаються питання, пов’язані з діяльністю органів місцевого самоврядування Південної України кінця XVIII — першої половини XIX століть. Подається коротка історіографія вивчення історії місцевого самоврядування. Наводиться огляд джерельної бази досліджень з історії муніципалітетів. Характеризується роль органів місцевого самоврядування в житті місцевих громад регіону. Ставляться проблеми для подальших досліджень в цьому напрямі. В статье рассматриваются вопросы, связанные с деятельностью органов местного самоуправления Южной Украины конца XVIII — первой половины XIX века. Дается краткая историография изучения истории местного самоуправления. Рассматривается источниковедческая база исследований по истории муниципалитетов. Характеризируется роль органов местного самоуправления в жизни городского населения региона. Ставятся проблемы для дальнейших исследований в данном направлении. In given article questions connected with activity of local governments of Southern Ukraine of the end XVIII — are considered first half XIX centuries. The short historiography of studying of history of local government is given. The source study base of researches on history of municipalities is considered. The characteristic a role of local governments in a life of urban population of region. Problems for the further researches in the given direction are put.