Систематизація краєзнавчих матеріалів в Одеській області в 60–80-х роках ХХ ст. - Присяжнюк, О. (Краєзнавство, 2009)
Стаття присвячена історії збору та систематизації краєзнавчих матеріалів в Одеській області, що відбувалися впродовж 60–80 років ХХ ст. Виявлено, що видання “Історії міст та сіл Української РСР. Одеська область” та підготовка “Зводу пам’яток історії та культури України” суттєво вплинули на розвиток краєзнавства в Одеському регіоні. Визначені досягнення і недоліки в роботі редакційних колегій цих видань та значення їх роботи для розвитку справи охорони пам’яток регіону. Проаналізована взаємодія між різними учасниками процесу збору та систематизації матеріалів по пам’ятках історії та культури і видання результатів досліджень. Також визначено, що завдяки співпраці фахівців-науковців та аматорів було сформовано вичерпний, на той час, перелік пам’яток історії та культури Одеської області. Статья посвящена истории сбора и систематизации краеведческих материалов в Одесской области, которые происходили в течение 60–80 годов ХХ в. Обнаружено, что издание “Истории городов и сел Украинской ССР. Одесская область” и подготовка “Свода памятников истории и культуры Украины” существенно повлияли на развитие краеведения в Одесском регионе. Определены достижения и недостатки в работе редакционных коллегий этих изданий и значение их работы для развития дела охраны памятников региона. Проанализировано взаимодействие между разными участниками процесса сбора и систематизации материалов по памятникам истории и культуры и издания результатов исследований. Также определено, что, благодаря сотрудничеству научных специалистов и любителей, был сформирован исчерпывающий, на то время, перечень памятников истории и культуры Одесской области. Article is devoted history of gathering and ordering of materials of regional studies in the Odessa area which occurred within 60–80 ХХ century. It is revealed that the edition “Stories of cities and villages of the Ukrainian Soviet Socialist Republic. The Odessa area” and preparation “The Arch of monuments of history and culture of Ukraine” have essentially affected development of study of local lore in the Odessa region. Achievements and lacks of work of editorial boards of these editions and value of their work for development of business of protection of monuments of region are defined. Interaction between different participants of process of gathering and ordering of materials on history and culture monuments and results of researches is analyzed. Also it is certain that thanks to cooperation of scientific experts-workers and fans work on gathering and ordering of materials, has been generated settling, for that time, the list of monuments of history and culture of the Odessa area.