Музеологія як наукова галузь: сучасний дискурс та проблема теоретичного інтегрування - Маньковська, Р. (Краєзнавство, 2009)
У статті зазначаються основні тенденції розвитку сучасної музеології, що стосуються її теоретичних основ, як галузі науки, розглядається зміст таких понять, як “музеологія”, “музеєзнавство”, “музей”, “музеальність”, досліджуються точки зору різних музеологічних шкіл, що виокремились в науковій дискусії протягом другої половини ХХ — поч. ХХІ ст. в Україні і світі, висвітлюється місце музеології в системі соціогуманітарних наук, а також її структура та науковий інструментарій. В статье обозначены основные тенденции развития современной музеологии, что касается ее теоретических основ как отросли науки, рассматривается содержание понятий “музеология”, “музееведение”, “музей”, “музеальность”, исследуются теории разных музеологических школ, что выделились в научной дискуссии на протяжении второй половины ХХ — нач. ХХІ в. в Украине и за рубежом, освещается место музеологии в системе социогуманитарных наук, а также ее структура и научный инструментарий. The main trends of modern museology are highlighted in the article. These ones concern its theoretical basis. The meaning of such terms as “museology”, “museum science”, “museum”, “museality” is presented from the point of view of different museological schools, that were performed is science discussion during the second half of XX-th century — beginning of XXI-st century in Ukraine and worldwide. The place of museology in the system of socio and humanitarian sciences, its structure and scientific instruments are discussed herein.