Доля одного одеського просвітянина (Лев Полікарпович Ковальчук) - Вінцковський, Т. (Краєзнавство, 2009)
Запропонована стаття присвячена життєвому шляху одного з найвідоміших в Одесі першої третини ХХ ст. освітянина, театрала, члена “Просвіти”, “Українського клубу”, громадсько-політичного діяча періоду національно-демократичної революції 1917–1921 рр. Досліджуються особливості формування світоглядних орієнтирів Л. Ковальчука, його професійної майстерності та складної долі в епоху комуністичної диктатури. В указанной статье автор рассказывает о жизненном пути одного из известнейших в Одессе первой трети ХХ века педагога, члена общества “Просвита”, “Украинский клуб”, театрального и общественно-политического деятеля периода национальной революции 1917–1921 гг. Исследуются особенности формирования мировоззренческих ориентиров Л. Ковальчука, его профессионального мастерства и сложной судьбы в эпоху коммунистической диктатуры. En the specifical article the author talkeol about the course of life one of the wellknoun pedagogue, member of society “Prosvita”,”Ukrainian club”, theatrical and social and politikal figure period the national revolution 1917–1921 years first a thirol twenty century en Odesa. The features of formation world outbook points d. Kovalchyk are exploring now and his professional mastery and the hard fate en the era of the communist dictatorship.