Духівництво в заходах Таврійської вченої архівної комісії з вивчення, охорони та популяризації старожитностей - Каліновський, В. (Краєзнавство, 2009)
У статті розглядається питання про участь кримського духівництва в роботі найстарішої краєзнавчої організації в Криму — Таврійської вченої архівної комісії. На основі аналізу “Известий” і протоколів засідань комісії висвітлена тематика історичних праць священиків та основні аспекти їхньої діяльності. Автором систематизовані статті та доповіді істориків-аматорів. Зроблена оцінка внеску духовенства Криму у розвиток регіональних історичних досліджень. В статье рассматривается вопрос об участии крымского духовенства в работе старейшей краеведческой организации в Крыму — Таврической ученой архивной комиссии. На основе анализа “Известий” и протоколов заседаний комиссии освещена тематика исторических работ священников и основные аспекты их деятельности. Автором систематизированы статьи и доклады историков-аматоров. Сделана оценка вклада духовенства Крыма в развитие региональных исторических исследований. The article is about the involvement of clergy in the oldest organization of the local Crimean history — the Taurical scientific archive committee. It is based on the organization’s editorial office works’ analysis named “The News” and the protocols of the Commission, which cover different topics of historical works written by priests, also the main aspects of their studies. The author have identified the main articles and reports of historians-amateurs. The attempt of objectvely estimation clergy`s contribution of the Crimea in the development of regional historical researchings have been made.