Марко Вовчок у журналі «Основа»: реалії і міфи - Дудко, В. (Спадщина. Літературне джерелознавство. Текстологія, 2007)
У статті вперше цілісно досліджено історію участі Марка Вовчка в українському журналі «Основа». Відтворено обставини публікації в часописі її оповідань і повістей, уточнено хронологію виплати авторського гонорару, розглянуто синхронні відгуки В. Білозерського, провідних авторів видання М. Костомарова і П. Куліша про твори письменниці. Значну увагу приділено дискусійним аспектам теми. В статье впервые целостно исследована история участия Марко Вовчок в украинском журнале «Основа». Воссозданы обстоятельства публикации ее рассказов и повестей в журнале, уточнена хронология выплаты авторского гонорара, рассмотрены синхронные отзывы В. Белозерского, ведущих авторов издания Н. Костомарова и П. Кулиша о произведениях писательницы. Значительное внимание уделено дискуссионным аспектам темы. In this article the history of Marko Vovchok’s contribution to Ukrainian journal «Osnova» is first time entirely researched. Circumstances of her stories and novels publication are recreated, chronology of payment author’s emoluments is specified, synchronous reviews by V. Bilozersky and leading authors of the edition M.Kostomarov and P. Kulish about writer’s works are considered. Special attention is paid to disputable aspects of the subject.