Захисник національної спадщини - Маньковська, Р. (Краєзнавство, 2010)
У статті висвітлюється діяльність на музейницькій ниві видатного вченого, відомого державного діяча, голови Національної спілки краєзнавців України, академіка НАН України П. Т. Тронька, який все своє життя присвятив збереженню і популяризації історико-культурної спадщини України. В статье освещается музейная работа выдающегося учёного, известного государственного деятеля, председателя Национального союза краеведов Украины, академика НАН Украины П. Т. Тронька, который всю свою жизнь посвятил охране культурного наследия Украины. The article illustrates museum activity of Petro Tronko, outstanding scientist, famous state figure, Head of the National Union of Ethnographers of Ukraine. He devoted all his life to preservation and popularization of historical and cultural heritage of Ukraine.