Історичне краєзнавство як складова національної освіти: теоретичний аспект - Кашаба, О. (Краєзнавство, 2010)
Аналізується процес утвердження історичного краєзнавства в системі національної освіти. Розглядаються теоретичні питання про предмет, об’єкт і завдання історичного краєзнавства. Акцентується увага на виховній і консолідуючій функції історичного краєзнавства в процесі відродження української нації. Анализируется процесс становления исторического краеведения в системе национального образования. Рассматриваются теоретические вопросы о предмете, объекте и задачах исторического краеведения. Внимание акцентируется на воспитательной и консолидирующей функциях исторического краеведения в процессе возрождения украинской нации. The processes of the formation of the local history studies in the system of the national education had been analyzed. The theoretical aspects of the objects and tasks of the local history studies had been shown. The educational and consolidation functions of the local history studies in the Ukrainian national resurrection process had been pointed.