Повсякденне життя українських селян за матеріалами військово –топографічних описів ХІХ ст. - Петрова, І. (Краєзнавство, 2010)
У статті розглядається повсякденне життя українських селян за матеріалами військово-топографічних описів Чернігівської та Херсонської губерній (ХІХ ст.). Проаналізовано методику упорядкування військово-топографічних описів (60-х рр. ХІХ ст.), їх джерельну базу та інформаційні можливості. На сторінках статті представлено інформацію з військово-топографічних описів щодо становлення традиційних обрядів та звичаїв місцевого населення, конструктивних особливостей житлових та господарських приміщень, формування традиційного одягу місцевих мешканців, режиму харчування українського населення та приготування страв. В статье рассматривается повседневная жизнь украинских крестьян по материалам военно-топографических описаний Черниговской и Херсонской губерний (ХІХ в.). Проанализирована методика составления военно-топографических описаний (60-х гг. ХІХ в.), их источниковая база и информационные возможности. В содержании статьи представлена информация из военно-топографических описаний, касающаяся становления традиционных обрядов и обычаев местного населения, конструктивных особенностей жилищных и хозяйственных помещений, формирования традиционного костюма местных жителей, режима питания украинского населения и приготовления блюд. The summary: The daily life of the Ukrainian peasants according to materials of militarytopographical descriptions of the Chernigov and Kherson provinces (ХІХ c) is examined in the article. The technique of ordering military-topographical descriptions (60th ХІХ c), their source base and information possibilities is analysed. The information from military-topographical descriptions concerning formation of traditional ceremonies and customs of local population, design features of housing and economic premises, formation of traditional clothes of local inhabitants, a diet of the Ukrainian population and preparation of dishes is presented on article pages.