Архаїчні світоглядні елементи у віруваннях і традиціях українського народу (середина 1940-х — середина 1980-х років) - Бондарчук, П. (Краєзнавство, 2010)
У статті аналізується проблема функціонування язичницьких світоглядних елементів у культурному просторі УРСР. Автор висвітлює наявність язичницьких елементів у відзначенні християнських свят, їх збереження у народних традиціях, фольклорі. Значну увагу приділено розгляду магічних практик, поширених в Україні. В статье анализируется проблема функционирования язычницких мировоззренческих элементов в культурном пространстве УССР. Автор освещает наличие язычницких элементов в праздновании христианских праздников, их сохранения в народных традициях, фольклоре. Значительное внимание уделено рассмотрению магических практик, распространенных в Украине. The article deals with the issue of heathen elements functioning in the cultural space of Ukraine. The author covers the presence of heathen elements in the celebration of Christian feasts, their preservation in the people’s traditions, folklore. The considerable attention is given up to the analysis of the prevalent magic practices in Ukraine.