Херсонська єпархія наприкінці ХІХ ст. (на матеріалах міста Берислава) - Діанова, Н. (Краєзнавство, 2010)
У статті проаналізовано становище православної церкви в Херсонській єпархії наприкінці ХІХ ст. на прикладі міста Берислава. Показано особливості соціального та релігійного життя міського населення. Розглянуто внесок православного духовенства в розвиток освіти і культури. В статье проанализировано положение православной церкви в Херсонской епархии в конце ХІХ в. на примере города Берислава. Показаны особенности социальной и религиозной жизни городского населения. Рассмотрен вклад православного духовенства в развитие образования и культуры. The situation of the orthodox church in the Kherson diocese in the end of XIX century on an example Beryslav city has been researched in the article. Feature of a social and religious life of local population was shown in the article. The contribution of orthodox clergy to a development of education and culture was considered.