Дослідження процесів пітингової корозії на поверхні зразка під дією втомного навантаження методом просторово-часової спекл-кореляції - Франкевич, Л.Ф.; Муравський, Л.І. (Оптико-електронні інформаційно-енергетичні технології, 2009)
Для оцінки мікропошкоджуваності матеріалу та зародження тріщин в околі пітингів на циклічно деформованій металевій поверхні запропоновано нову методику, яка грунтується на техніці просторово-часової спекл-кореляції. Методика дозволяє одержувати послідовні зображення локалізованої ділянки навколо пітингу в реальному часі і цифровій формі. Розроблене програмне забезпечення дає можливість визначити лінійні розміри пошкодження і ідентифікувати стадії процесу, що вивчається. A new method for the studies of materials micro damaging and further crack initiation in near pit on cyclically deformed metallic surface is proposed on the ground of spatio-temporal speckle-correlation technique. Here, the continual imaging of localised area around pit can be performed in real time and in digital form. Using the developed software a size of damaged zone or nucleated crack length can be determined for any stage of studied process.