Поглинання нафти і нафтопродуктів глинами Черкаського родовища - Задвернюк, Г.П. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2011)
У статті висвітлено питання поглинання нафти і дизельного палива глинами Черкаського родовища. Показано, що кількість поглинених вуглеводнів залежить від товщини їх плівки і природи сорбенту. Встановлено, що палигорськітові глини мають більшу сорбційну ємність по відношенню до нафти і нафтопродуктів, ніж бентонітові і гідрослюдисті. Визначено, що глини поглинають більшу кількість нафти, ніж дизельного палива. В статье освещены вопросы поглощения нефти и дизельного топлива глинами Черкасского месторождения. Показано, что количество поглощенных углеводородов зависит от толщины их пленки и природы сорбента. Установлено, что палыгорскитовые глины имеют большую сорбционную емкость по отношению к нефти и нефтепродуктам, чем бентонитовые и гидрослюдистые. Определено, что глины поглощают большее количество нефти, чем дизельного топлива. The article deals with questions absorption of oil and diesel oil by clays of Cherkassy deposit. It is shown that amount of absorbed hydrocarbons depends on the thickness of the film and the nature of the sorbent. It is found that the palygorskite clays have the higher sorption capacity for oil and oil products than bentonite and hydromica. It is detected that the clays absorb more oil than diesel oil.