Тяжелые металлы в снежном покрове г. Николаева - Смирнова, С.М.; Долин, В.В. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2011)
Изучены формы нахождения Zn, Ni, Cu, Mn, Fe в снежном покрове г. Николаева. Рассмотрены санитарно-гигиенические и эколого-геохимические показатели загрязнения. Концентрация элементов 1 и 2 классов опасности в 2-5 раз превышает фоновые значения. По суммарному показателю нагрузки территория города относится к низкому уровню загрязнения. Вивчено форми знаходження Zn, Ni, Cu, Mn, Fe у сніговому покриві м. Миколаєва. Розглянуто санітарно-гігієнічні та еколого-геохімічні показники забруднення. Концентрація елементів 1 та 2 класів небезпеки у 2-5 разів перевищує фонові показники. За сумарним показником навантаження територія міста відноситься до низького рівня забруднення. The species of Zn, Ni, Cu, Mn, Fe in snow cover of Mykolayiv city have been studied. Sanitaryhygienic and ecological-geochemical factors of contamination are discussed. The concentration of elements of 1 and 2 order of danger is between 2 and 5 times higher than background values. According to calculated integral factor of loading city area is refer to low contamination level.