Органічні форми знаходження алюмінію у ґрунтах лісових екосистем - Тютюнник, С.Ю.; Ребенков, С.О.; Бобков, В.М.; Долін, В.В. (Збірник наукових праць Інституту геохімії навколишнього середовища, 2011)
Наведено результати досліджень розподілу органічних форм алюмінію у ґрунтах грабового та дубового лісу. Показано, що інтенсивність процесів гуміфікації та опідзолювання в лісових грунтах обумовлює відмінності розподілу фульватів і гуматів алюмінію по вертикальному профілю. Приведены результаты исследований распределения органических форм алюминия в почвах грабового и дубового леса. Показано, что интенсивность процессов гумификации и оподзоливания в лесных почвах обусловливает различия в распределении фульватов и гуматов алюминия по вертикальному профилю. The article presents results of investigations of aluminum organic forms distribution in the hornbeam and oak forest soils. It is shown that the intensity of the humification and podzolization processes in forest soils causes differences in the distribution of fulvates and humates of aluminum in the vertical profile.