Олександр Поль: підприємець, громадський діяч та дослідник Придніпровського краю - Ніколаєва, Т. (Краєзнавство, 2011)
У статті висвітлено основні віхи життя й діяльності відомого підприємця та громадського діяча Придніпровського краю Олександра Миколайовича Поля (1832–1890 рр.). Визначено його роль у дослідженні і розробці Криворізького залізорудного родовища, розвитку залізорудної та металургійної галузей Півдня України. З’ясовано внесок О.М. Поля у громадське й культурно-освітнє життя Катеринославщини другої половини ХІХ ст. В статье рассматриваются основные вехи жизни и деятельности известного предпринимателя и общественного деятеля Приднепровского края Александра Николаевича Поля (1832–1890 гг.). Выяснена его роль в изучении и разработке Криворожского железорудного месторождения, развитии железорудной и металлургической отраслей Юга Украины. Определен вклад А.Н. Поля в общественную и культурно-просветительскую жизнь Екатеринослава второй половины ХІХ в. The article researching main landmarks of live and activities of Alexander Mykolayovych Pol, famous entrepreneur and public figure of Dnieper region (1832–1890). It’s defined his role in the researching and development of Krivyi Rig iron-ore deposit. His role is determined in the researching and development of Krivyi Rig iron-ore deposit, progress of iron and steel industries of the South Ukraine. Specified in the article A.M.Pol contribution in the social, cultural and educational life of Katerinoslavshchina in the second half of the XIX.