Формування морської доктрини України - Буркинський, Б.В.; Котлубай, О.М.; Степанов, В.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
У статті розглянуто кризові процеси в усіх сферах морського господарства протягом останніх років, які значно погіршили економічні та стратегічні позиції України на просторах Чорного й Азовського морів, а також в інших районах Світового океану. Системна криза управління морським господарством, відсутність чіткої державної морської політики створюють загрозу
національній безпеці країни. Назріла невідкладна потреба розроблення морської доктрини України, що має визначити систему поглядів політичного й господарського керівництва на відродження України як морської держави, створення цілісного й ефективного морегосподарського комплексу, здатного адекватно відповісти на виклики сучасної глобалістичної економіки.