З'їзди гірничопромисловців Півдня Росії як форма представництва інтересів буржуазії Донбасу та Придніпров'я - Шандра, І. (Краєзнавство, 2011)
У статті висвітлюються історія виникнення та основні напрями діяльності однієї з найбільших та найвпливовіших представницьких організацій буржуазії пореформеної доби – З’їздів гірничопромисловців Півдня Росії, яка мала вагомий вплив на фінансово-промислову, соціальну, культурно-освітню, наукову та інші сфери. В статье освещаются история возникновения и основные направления деятельности одной из наиболее крупных и наиболее влиятельных представительских организаций буржуазии пореформенного периода – Съездов горнопромышленников Юга России, которая имела значительное влияние на финансово-промышленную, социальную, культурно-образовательную, научную и другие сферы. In the article are fi nding out the questions which are connected with the history of appearance and the main activities of one of the largest and most infl uential representative organizations of the bourgeoisie in the postreform period - Mining manufacturers’ conferences which have made a signifi cant infl uence on fi nancial and industrial, social, cultural and educational, scientifi c and other spheres.