Про національне коріння Сергія Лифаря та його родові зв'язки з Україною - Курінна, М. (Краєзнавство, 2011)
У статті, присвяченій видатному французькому балетмейстеру українського походження – Сергію Лифарю, детально розглянуто національне коріння хореографа по батьку та матері. За допомогою генеалогічного дослідження доведено його українське походження, знайдено факти щодо зв’язку родини Лифарів з українським козацтвом, спростовано ствердження про належність С. Лифаря до дворянського стану, з’ясований дійсний соціальний статус родини Лифарів. В статье, посвященной выдающемуся французскому балетмейстеру украинского происхождения – Сергею Лифарю, детально рассмотрены национальные корни хореографа по отцу и матери. С помощью генеалогического исследования доказано его украинское происхождение, найдены факты относительно связи семьи Лифарей с украинским казачеством, опровергнуто утверждение о принадлежности С. Лифаря к дворянскому сословию, установлен истинный социальный статус семьи Лифарей. In the article devoted the prominent French ballet-master of the origin – Serg Lifar, the national root of balletmaster is in detail considered on a father and mother. In particular, by genealogical research he is well-proven the Ukrainian origin, direct connection of Lifar`s family with Ukrainian the Cossacks, claim of ballet-master is refuted about his nobiliary origin, certain real social status of Lifars.