Жіноча біографістика в українській історіографії (друга половина ХІХ – перша третина ХХ ст.) - Буряк, Л. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2010)
У статті реконструюються дослідження жіночих біографій як невід’ємна та органічна складова історично-біографічного напряму в українській історіографії, аналізується її специфіка в залежності від соціокультурних процесів та інституалізація історичної науки, що тривала упродовж другої половини ХІХ — першої третини ХХ ст. В статье реконструируются исследования женских биографий как неотъемлемая и органическая составляющая историко-биографического направления в украинской историографии, анализируется ее специфика в зависимости от социокультурных процессов и институализация исторической науки, которая продолжалась в течение второй половины ХІХ — первой трети ХХ вв. The article presents the research on women’s biographies as an integral and organic component of the historical biographical line in Ukrainian historiography; it provides analysis of its specificities in the context of socio-cultural processes and institutionalization of historical science in the second half of XIX— the first third of XX centuries.