Скарлат Стефанович Маврокордато, князь молдавський - Томазов, В. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2010)
У статті на значній джерельній базі реконструюється біографія князя Скарлата Степановича Маврокордато, представника старовинного аристократичного роду грецького походження, який оселився в Російській імперії. Простежуються його родинні зв’язки та висвітлюється процес доведення прав на князівську гідність в російських державних інституціях. В статье на значительной источниковой базе реконструируется биография осевшего в Российской империи князя Скарлата Степановича Маврокордато, представителя старинного аристократического рода греческого происхождения. Исследуются его родственные связи и освещается процесс доказательств в российских государственных институциях прав С. Маврокордато на княжеское достоинство. The article, based on a massive array of sources, presents the reconstructed biography of Duke Scarlat Mavrocordatos who represented an ancient aristocratic family of Greek origin and lived in the Russian Empire. It traces his family ties, sheds light on the process of establishing his right to the title of Duke in Russian public institutions.