Класифікація та зміст символіки на клинковій зброї XV–XІХ ст. в українських музеях: геральдика, епіграфіка, орнаментика - Тоїчкін, Д. (Спеціальні історичні дисципліни: питання теорії та методики, 2010)
Статтю присвячено проблемам класифікації та змісту символіки, нанесеної на клинках й ефесах холодної зброї, її значення для атрибуції окремих зразків. Роботу виконано на прикладах експонатів, що зберігаються в Харківському державному історичному музеї та Національному музеї історії України (м. Київ). Детально проаналізовано символіку гербів та гмерків, епіграфіку релігійного, уславлюючого та містичного змісту, а також орнаментацію зброї XV–XIX ст. Статья посвящена проблемам классификации и содержания символики, нанесенной на клинках и эфесах холодного оружия, ее значения для атрибуции некоторых образцов. Работа выполнена на примере экспонатов, хранящихся в Харьковском государственном историческом музее и Национальном музее истории Украины (г. Киев). Детально проанализировано символику гербов и гмерков, епиграфику религиозного, прославляющего и мистического содержания, а также орнаментацию оружия XV–XIX вв. The article covers the issues of classification and content of sword arms symbols and their importance as attribution of certain models. The research is based on the pieces of the Kharkiv State Historical Museum and the National Museum of History of Ukraine in Kyiv. It provides detailed analysis with regard to the symbols of coats of arms and gmerks, epigraphy of religious, glorifying and mystical nature, arms ornamentation of XV— XIX centuries.