Термохіміотерапія хворих на рак молочної залози, шлунка та кишечнику з метастазами в печінці - Кас'яненко, І.В.; Осинський, С.П.; Півнюк, В.М.; Зіневич, О.К.; Князєва, О.Б.; Олійніченко, Г.П.; Дроздов, В.М. (Онкологія, 2000)
Локальну гіпертермію проводили за допомогою апарата «Thermotron-RF-8» (Yamamoto Vinita Co., Ltd., Osaka, Japan). Протипухлинні хіміотерапевтичні препарати вводили одночасно з нагрівом. Усього лікували 61 хворого: 31 (основна група: рак молочної залози — 6, рак шлунка— 7, рак кишечнику — 18) та 30 (контрольна група: 7, 8 і 15хворих відповідно). Повна або часткова регресія метастазів у печінці відзначена у хворих на рак молочної залози основної і контрольної груп 33(повна регресія) і 67% (часткова регресія) та 14 (повна регресія) і 29%(часткова регресія) відповідно; на рак шлунка — 28 (часткова регресія) та 0% відповідно; на рак кишечнику — 11 (повна регресія) і 17(часткова регресія) та 0% відповідно. Загальна токсичність була помірною і залежала від дії протипухлинних препаратів та стану вегетативної нервової системи. Тривалість життя хворих на рак кишечнику в основній групі виявилась суттєво більшою (14,8 міс), ніж у контрольній (6,7міс). У хворих на рак молочної залози та шлунка тривалість життя в основних групах не відрізнялась від такої, що спостерігалась у хворих контрольних груп. Таким чином, доведена доцільність термохіміотерапії для лікування хворих на рак кишечнику з метастазами у печінці. Local hyperthermia (HT) was performed, by radiofrequency unit «Thermotron RF-8» (Yamamoto Vinita Co., Ltd, Osaka, Japan) operating at 8 MHz simultaneously with i.v. infusion of cytostatic drugs. 61 patients with liver metastases (31 in basic group: mammary carcinoma as primary tumor — 6 patients, gastric cancer — 7, colorectal — 18; 30 — control group: 7, 8 and 15 patients, respectively) were included into the trial. Complete regression (CR) or partial regression (PR) of liver metastases have been observed: in patients in basic and control groups with mammary carcinoma — 33 (CR), 67% (PR) and 14 (CR), 29% (PR), respectively; gastric cancer — 28 (PR) and 0%, respectively; colorectal cancer — 11 (CR), 17 (PR) and 0%, respectively. Common toxicity has been moderate and depended on the state ot vegetative system of patients. The survival time of patients with colorectal cancer in basic group has been found out considerably longer (14.8 months) than such in control group (6.7 months). The survival time of patients with mammary carcinoma and gastric cancer in basic and control groups has been identical. Therefore, the expedient applying of thermochemotherapy for the treatment of liver metastases in patients with colorectal cancer has been proved.