Політичний сіонізм у пошуках „Землі обітованої” (кінець ХІХ – початок ХХ ст.) - Батенко, Г.В. (Культура народов Причерноморья, 2004)
Сьогодні багато з тих, хто цікавиться політичним розвитком на Близькому Сході впевнені, що держава Ізраїль захищає „історичну справедливість”. Що Палестина є споконвічною землею євреїв, а
місцеві араби мають піти на території своїх братів – інших арабських держав. „Арабські терористи” тільки й існують для того, аби ускладнювати життя єврейській державі і не мають ніякого права на землю Палестини. Мало хто тепер здогадується, що політичний сіонізм, який виник наприкінці ХІХ ст. і створив умови для створення держави Ізраїль у той час не мав одностайної думки, про територію, яка мала стати
„Ерец Ісраель”, а Палестина не тільки була однією з пропозицій, але й не найкращою.