Сучасні проблеми політико правого врегулювання питань повернення в Україну та облаштування депортованого населення за національною ознакою (1992-1999 рр.) - Велігодський, В. М. (Культура народов Причерноморья, 2004)
Минуле XX ст. залишається в історії людської цивілізації століттям великих наукових звершень, що призвели до кардинальних змін життєдіяльності людини, одночасно і століттям гуманітарних катастроф, які призвели до винищення десятків мільйонів людей.