Хромоендоскопія та оптична біопсія в діагностиці стравоходу Барретта - Саєнко, В.Ф.; Мясоєдов, С.Д.; Бурий, О.М.; Гомоляко, І.В.; Йоффе, О.Ю.; Дубович, Т.О. (Онкологія, 2000)
Методики хромоендоскопії та оптичної біопсії застосовані у 27 пацієнтів з хронічною рефлюксною хворобою стравоходу (РХС) для вдосконалення традиційної щипцевої біопсії в діагностиці стравоходу Барретта (СБ). Оптичну біопсію проводили з використанням вітчизняного фотосенсибілізатора гіперфлаву та діагностичного комплексу, який складався з гелієво-кадмієвого лазера, спектроаналізатора з комп’ютерною підтримкою та двох світловодів. Криві аутофлуоресценції та флуоресценції гіперфлаву візуалізувалися на екрані монітора комп’ю-тера, протягом 2–3 с здійснювали їх спектрометричний аналіз та оціню-вали тип тканини ділянки слизової оболонки, що збільшувало швидкість, чутливість та адекватність процедури ендоскопічного виявленняСБ у 2 (7,4%) хворих. The methods of chromoendoscopy and optical biopsy were applied in 27 patients with chronic gastroesophageal reflux disease to improve the conventional forceps biopsy in diagnosis of Barrett’s esophagus. Optical biopsy was performed using photosensibilizer hyperflav and the diagnostic unit, consisting of He-Cd laser, spectroanalyser with computer support, and two light fiberoptics. The curves of autofluorescence and the hyperflav fluorescence were visualized on the monitor screen with computerized spectrometric analysis and estimation of the mucosal tissue specimen pattern for 2–3 s, enhancing the speed, sensitivity and adequacy of endoscopic diagnosis of the Barrett’s esophagus in 2 (7.4%) patients.