Імунокорекція α2b-інтерфероном — важливий компонент лікування хворих з увеальною меланомою - Величко, Л.М.; Віт, В.В.; Малецький, А.П.; Драгомiрецька, О.І. (Онкологія, 2000)
Дослідження функціональної активності макрофагів та природних клітин-кілерів, а також стану Т-клітинного та гуморального імунітету у 88 хворих з увеальною меланомою виявило значні порушення функціонування систем неспецифічного та специфічного імунітету. Включення інтерферону (Лаферону) до традиційної схеми лікування цих хворих дозволило відновити функціональну активність ефекторних клітин неспецифічного протипухлинного імунітету, а також нормалізувати стан Т-клітинної та гуморальної ланок імунітету. Імунокорекція з використанням Лаферону у складі комплексної терапії супроводжувалась вірогідним зменшенням відсотка хворих з прогресивним ростом пухлини та вірогідним збільшенням швидкості резорбції пухлини, а також попереджувала появу таких ускладнень, як глаукома та увеїт. Отримані результати свідчать про необхідність включення інтерферону до складу комплексної терапії хворих з увеальною меланомою. Investigation of the functional activity of macrophages and natural killer cells as well as T-cell and humoral immune response in 88 patients with uveal melanoma has revealed the considerable functional damage of specific and natural non-specific immunity. Inclusion of IFN in traditional schedule of therapy of such patients allowed us to restore the functional activity of effector cells involved in natural antitumor resistance as well as to normalize T-cell and humoral immunity. The complex therapy with IFN has been shown to be advantageous in the treatment of uveal melanoma decreasing tumor progression rate, increasing tumor resorption rate, and preventing such complications as glaucoma and uveitis.