Клініко-імунологічна характеристика дітей з гострою лімфобластною лейкемією та хронічним гепатитом В, С - Бойко, Я.Є. (Онкологія, 2000)
Проведено клініко-імунологічні дослідження хронічних вірусних гепатитів В та/або С у дітей з ГЛЛ. Через 20 міс після завершення підтримувальної терапії було виявлено зменшення абсолютної кількості CD3-, CD4-, CD16/56-клітин. Показано, що розвиток хронічного вірусного гепатиту В та/або С супроводжується зменшенням відносної кількості CD4, збільшенням відносної кількості CD8 та зниженням хелперно-супресорного індексу. У дітей з ГЛЛ не виявлено вірогідного впливу хронічного гепатиту В і/або С на частоту рецидивів основного захворювання. Clinical and immunological characteristics of chronic hepatitis B and C in children with acute lymphoblastic leukaemia (ALL) were investigated. The absolute number of CD3, CD4, CD16/56 cells in children with ALL was found to decrease 20 months after the completion of the maintenance therapy. Coexististing chronic viral hepatitis B and/or C in the course of ALL are characterised by the decrease in the relative number of CD4 cells, increase in the relative number of CD8 cells, and the decrease of helpers to suppressors ratio. The results of investigations have proved that chronic viral hepatitis B and/or C in patients with ALL had not affected the rate of leukaemia relapses.