Критерій морального оцінювання у правозастосуванні: структурно-функціональний аналіз - Тарнавська, М.І. (Держава і право, 2011)
Розглядається оціночний критерій як сукупність суб’єктивних, об’єктивних і суб’єктивно- об’єктивних складників, які визначають моральну оцінку через вибір еталону. Пропонується поділ складових оціночного критерію на необхідні та випадкові. Акцентується увага на тому, що функціонально складові критерію можуть або прямо детермінувати вибір оціночного еталону, або бути лише умовою такого вибору. Рассматривается оценочный критерий как совокупность субъективных, объективных и субъективно- объективных составляющих, которые определяют моральную оценку посредством выбора оценочного эталона. Предлагается классификация составляющих оценочного критерия на необходимые и случайные. Акцентируется внимания на том, что функционально составляющие критерия могут либо прямо детерминировать выбор оценочного эталона, либо быть лишь условием такого выбора. Evaluational criterion is considered as union of subjective, objective and subjectiveobjective components which define moral evaluation through selection of estimating standard. Division of estimating criterion components into necessary and fortuitous is offered. Attention is accented that functionally component criterions are able either to determine straight selection of estimating standard or to be solely condition of such selection.