Расчёт параметров высоконапорного нагнетания жидкости в выбросоопасный угольный пласт - Цепков, К.В.; Наривский, Р.Н.; Ангеловский, А.А.; Чугунков, И.Ф. (Геотехническая механика, 2009)
Найбільш простими і доступними способами запобігання газодинамічним явищам є гідророзпушування та гідровіджім привибійної частини пласта. Проте практика показує, що їх ефективність знижується при поглиблення гірських робіт. Застосування гидроімпульсної дії дозволяє усунути ці недоліки. The hydro-opening and hydro-squeeze of the bottomhole formation zone are the most simple and available methods of preventing the gas-dynamic events. However practice shows that their efficiency decreases in process of deepening of mountain works. The application of hydroimpulsive influence allows to eliminate these lacks.