О возможности применения тепловых насосов для нормализации температурных параметров шахтной атмосферы в процессе разработки месторождений на больших глубинах - Перепелица, В.Г.; Тынына, С.В.; Клюев, Э.С. (Геотехническая механика, 2009)
В статті розглянуто один з можливих способів утилізації теплових потоків вугільних шахт на глибині понад 1000 м за допомогою енергозберігаючих технологій. Пропонується з такою метою використовувати тепловий насос, що працює за циклом Брайтона. Висвітлено рівень досконалості таких систем та вказані їх переваги в порівнянні зі звичайними утилізаційними установками. One of the possible methods of utilization of heat fluxes in coalmines on depth more than 1000m by means of energy saving technologies is considered in this article. For such purpose, we
suggest to use heat pump, which based on Brighton cycle. The level of perfection such systems and its benefits comparing with simple utilization installations were indicated.