Сдвижение массива горных пород как главный фактор горного давления при подземной выемке угля - Четверик, М.С.; Синенко, М.А.; Витушко, О.В. (Геотехническая механика, 2009)
Розглянуто вплив глибини розробки та величини об’єму масиву гірських порід, що
зрушується на стійкість гірничих виробок, види прояву гірничого тиску в залежності від співвідношення швидкостей переміщення очисного вибою і деформацій розтягнення в масиві. Визначено об’єм деформаційної хвилі і швидкість її переміщення. The influence of exraction depth and quantity volume of rock mass which is displacementing on the resistance heading and the king of manifestations rock pressure depending on the ratio of
the speed movie of working face and tension deformations in the mass are considered. The volume of the wave deformation and the speed of moving are defined.