Проблема порівняльно-правового неофункціоналізму. Підхід "порівняльне правознавство і економіка" - Ткаченко, О.В. (Держава і право, 2010)
У статті проблематизується можливість розуміння підходу «порівняльне правознавство і економіка» в якості одного з варіантів порівняльноправового неофункціоналізму. Здійснюється виклад основних змістовних положень цього підходу. Також наголошується на основні підстави його критики, наслідком якої є неможливість
сприйняття «порівняльного правознавства і економіки» як самостійного методологічного інструментарію порівняльноправових досліджень, а отже, і як порівняльноправового неофункціоналізму.
Ключові слова: «порівняльне правознавство і економіка», неофункціоналізм,
порівняльноправові дослідження, правова ефективність, правові трансплантанти. В статье проблематизируется возможность понимания подхода «сравнительное

правоведение и экономика» в качестве одного из вариантов сравнительно правового неофункционализма. Осуществляется изложение основных содержательных положений

этого подхода. Также указываются основные основания его критики, следствием которой является невозможность восприятия «сравнительного правоведения и экономики» как самостоятельного методологического инструментария сравнительноправовых исследований, а, следовательно, и как сравнительноправового неофункционализма.

Ключевые слова: «сравнительное правоведение и экономика», неофункционализм,

сравнительноправовые исследования, правовая эффективность, правовые трансплантанты. In the article problemates the possibility of understanding of approach «comparative law
and economics» as one of the ways of comparative law neofunctionalism. Expounded summary of main statements of this approach. Also it is underscored on main grounds of its critics. The sequent of this critics is impossibility of understanding «comparative law and economics» as independent methodological instrumentation of comparative legal studies, and
also as comparative law neofunctionalism.
Key words: «comparative law and economics», neofunctionalism, comparative legal
studies, legal effectiveness, legal transplants.