Система понятий рационального познания - Алексейчук, И.С. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
Исследованы свойства системы понятий рационального познания, содержащей 48 понятий, образующих
структуру «двойной спирали». Наличие двух семантических слоев – явного (фиксируемого в коммуникациях)
и неявного – образует основную особенность этой системы. Применение данной системы для анализа развития
конкретных понятий выявило 5 наиболее устойчивых состояний такого процесса. Эти состояния обозначают
уровни мышления, на которых мысль задерживается в процессе познания на существенный период,
достаточный для надежного обнаружения этого феномена наблюдателем. Досліджено властивості системи понять раціонального пізнання, що містить 48 понять, які утворюють
структуру «подвійної спіралі». Наявність двох семантичних шарів – явного (фіксованого у комунікаціях)
та неявного утворює основну особливість цієї системи. Застосування цієї системи для аналізу розвитку
конкретних понять виявило 5 найбільш стійких станів такого процесу. Ці стани позначають рівні мислення,
на яких думка затримується у процесі пізнання на істотний період, що є достатнім для надійного виявлення
цього феномену спостерігачем. The attributes of the system of rational cognition which includes 48 notions constructing the framework of the
«double spiral» have been investigated. The presence of two semantic layers – the evident (fixed in the
communication) and latent ones, constitutes the main characteristic feature of this system. The application of this
system for the analysis of certain notions showed 5 the most stable states of such a process. These states denote
the levels of thinking on which a thought fixes in the process of cognition during a definite period which is
enough for the reliable discovering of this phenomenon by an observer.