Взаємодія сульфоленів і сульфоланів з амінами - Пархоменко, П.І. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2000)
Наведено узагальнені результати синтезу алкіламінів 1,1-діоксотіоланового ряду. Досліджено взаємодію 3-тіолен-1,1-діоксиду та 3-метил-3-тіолен-1,1-діоксиду з аміаком, етилендіаміном, моноетаноламіном, ме-тиламіном, диметиламіном, аліламіном і бензиламіном; 2-тіолен-1,1-діоксиду з 3-аміносульфоланом та пі-перидином; 3,4-епоксісульфолану з етилендіаміном, етаноламіном і диетаноламіном; 3-аміносульфолану з
гліцидолом; 3,4-дибромсульфолану з диметиламіном. Синтезовано аміни, оксіаміни та їх гідрохлориди.
Методом напівнейтралізації визначено рКа аміносульфоланів. Приведены обобщенные результаты синтеза алкиламинов 1,1-диоксотиоланового ряда. Исследовано взаимодействие 3-тиолен-1,1-диоксида и 3-метил-3-тиолен-1,1-диоксида с аммиаком, этилендиамином, моноетаноламином, метиламином, диметиламином, аллиламином и бензиламином; 2-тиолен-1,1-диоксида с 3-аминосульфоланом и пиперидином; 3,4-эпоксисульфолана с этилендиамином, этаноламином и диэтаноламином; 3-аминосульфолана с глицидолом; 3,4-дибромсульфолана с диметиламином. Синтезированы амины, оксиамины и их гидрохлориды.
Методом полунейтрализации определены рКа аминосульфоланов The survey is on the synthesis of alkylamines of 1,1-dioxythiolane. Interaction of 3-sulfolen and 3-methyl-3-sulfolene with ammonia, ethilendiamine, ethanolamine, methilamine, dimethilamine, allylamine and benzilamine; of 2-sulfolene with 3-aminosulfolene and piperidine; 3,4-epoxysulfolene with ethylenediamine, ethanolamine and diethanolamine; 3-aminosulfolane with glycidol; 3,4-dibromsulfolane with dimethylamine have been investigated. A number of new mines, oxyamines and their hydrochlorides have been synthesized. The constants of dissociation of aminosulfolanes have been determined.