Доксорубіцин чи епірубіцин: клінічні паралелі - Шпарик, Я.В. (Онкологія, 2000)
Протипухлинні антибіотики класу антрациклінів широко застосовують при багатьох типах пухлин і є стандартними складовими численних комбінованих протоколів хіміотерапії. В огляді літератури проаналізовано відносну ефективність і переносимість епірубіцину і доксорубіцину, які застосовують як самостійно, так і в складі комбінацій. В багатьох порівняльних дослідженнях на основі оцінки кількості регресій пухлинного процесу і медіани виживання хворих з’ясована однакова ефективність хіміотерапії за схемами, до яких входять епірубіцин або доксорубіцин у звичайних дозах, при різних типах пухлин (рак молочної залози, рак яєчників, недрібноклітинний і дрібноклітинний рак легенів, м’якотканинні саркоми, негоджкінські лімфоми). У двох великих багатоцентрових порівняльних дослідженнях доведено, що еквімолярні стандартні дози епірубіцину і доксорубіцину в комбінації з флуороурацилом і циклофосфамідом (FEC-50 проти FAC-50) сприяють досягненню ефекту лікування приблизно у 55% хворих при медіані виживання 15–20 міс. При застосуванні в еквімолярних дозах епірубіцин менш токсичний (особливо щодо впливу на гематологічні і серцеві показники), ніж доксорубіцин. Отже, епірубіцин можна застосовувати у вищих порівняно з доксорубіцином дозах, що має особливе клінічне значення, оскільки для антрациклінів з’ясована чітка залежність ефекту від дози. Anthracycline antibiotics have been used extensively in the treatment of wide variety of malignancies, and are a standard component of many combination chemotherapy regimens. The relative efficacy and tolerability profiles of epirubicin and doxorubicin (alone or in combined chemotherapy) were discussed in this review. Several comparative trials have demonstrated equivalent efficacy, based on objective response rates and overall median survival, between regimens containing conventional doses epirubicin versus similar doxorubicin-containing regimens in treatment of various malignancies including breast cancer, ovarian cancer, non-small cell lung cancer, small cell lung cancer, soft tissue sarcomas, non-Hodgkin’s lymphomas. In two large multicentre comparative trials, equimolar conventional doses of epirubicin or doxorubicin, in combination with fluorouracil plus cyclophosphamide (FEC-50 vs FAC-50), achived objective response rates of approximately 55% and median overall survival of approximately 15–20 months in patients with advanced breast cancer. When administered in equimolar doses, epirubicin produces less toxicity (especialy haematological and cardiotoxicity) than doxorubicin. Consenquently epirubicin may be administered at higher doses than doxorubicin, which is of particular clinical significance since dose-intensity correlates strongly with response for anthracyclines.