Продукція фактора некрозу пухлин при лімфопроліферативних захворюваннях: взаємодія пухлини та організму - Матлан, В.Л.; Володько, Н.А.; Барилка, В.А.; Піддубняк, В.А.; Даниш, О.Й.; Петрончак, О.А.; Логінський, В.О.; Виговська, Я.І.; Білинський, Б.Т. (Онкологія, 2000)
У 107 пацієнтів зі злоякісними лімфопроліферативними захворюваннями (ЛПЗ) досліджували вміст фактора некрозу пухлин (ФНП) у плазмі крові та в середовищі інкубації мононуклеарних клітин периферичної крові, видалених лімфатичних вузлів та селезінки. Концентрацію ФНП у дослідних зразках визначали біохімічним методом. Як мішень використовували клітини лінії L929. Рівень ФНП як у плазмі крові, так і в середовищі інкубації мононуклеарних клітин периферичної крові був помітно вищим у пацієнтів з лейкемічними формами ЛПЗ порівняно з негоджкінськими лімфомами (НГЛ) та хворобою Годжкіна. Концентрація ФНП була найвищою в середовищах інкубації клітин ураженої лімфомою селезінки та лімфатичних вузлів у хворих з НГЛ високого ступеня злоякісності. При НГЛ низького ступеня злоякісності виявлено найнижчі рівні цитокіну в супернатантах культур клітин як з лімфатичних вузлів, так і з периферичної крові. Висловлено припущення про зв’язок між продукцією ФНП та особливостями клінічного перебігу ЛПЗ. Tumor necrosis factor may appreciably influence tumor-host relationships in different lymphoproliferative disorders (LPD). From this standpoint, we performed a comparative investigation of the TNF plasma level with its content in supernatants of mononuclear cells from peripheral blood, lymph nodes, and spleen of 107 patients with LPD. These studies were fulfilled by a biologycal method using a murine fibroblast cell line, L929, as target cells. The TNF contents in plasma and supernatants of mononuclears from peripheral blood were significantly higher in lymphoid leukaemias in comparison with non-Hodgkin’s lymphomas (NHL) and Hodgkin’s disease. TNF production by neoplastic lymphoid tissues was notably higher in cells’ supernatants from neoplastic spleen and high-grade lymphomas. A considerably higher ratio was revealed between TNF production in lymph nodes and its plasma level in aggressive lymphomas relative to other ones. The lowest TNF activity was detected in low-grade NHL in cells’ supernatants from both lymph nodes and peripheral blood mononuclears. The data obtained testifies to some association between the TNF production and the clinical course of certain LPD.