Лікування хворих з патологією «Стравохід Барретта» - Саєнко, В.Ф.; Мясоєдов, С.Д.; Бурий, О.М.; Гомоляко, І.В. (Онкологія, 2000)
Проведено лікування 22 пацієнтів з поєднанням хронічної рефлюксної хвороби стравоходу та циліндроклітинної метаплазії епітелію з ознаками інтестиналізації (стравохід Барретта). Антирефлюксну операцію виконано в 11 (50%) хворих, резекцію стравоходу в межах здорових тканин з одночасною внутрішньогрудною езофагогастропластикою — у 4 (18,2%), операцію Марведеля — Венделя — в 1 (4,5%). У решти 6 (27,3%) пацієнтів, а також у тих, у яких виконані антирефлюксні хірургічні втручання, проведені курс елімінації острівців і ділянок метаплазії засобами ендоскопічної діатермокоагуляції та лазерної фототермії, комплексна медикаментозна терапія. Середній термін спостереження за хворими склав 91 міс. У 5 (22,7%) пацієнтів після резекції стінки стравоходу з метаплазією та коригування гастроезофагеального рефлюксу метаплазія надалі не відновлювалася. Подібний ефект спостерігався також у 6 (27,3%) хворих, яким проводили антирефлюксну операцію або консервативне лікування з елімінацією ділянок метаплазії. В 11 (50%) пацієнтів зберігалося 10–30% ділянок циркулярної вистілки стравоходу з метаплазованим епітелієм. In the clinic, 22 patients were revealed with a combination of gastroesophageal reflux disease and columnar-lined epithelial metaplasia with some signs of intestinalisation (Barrett’s esophagus). Antireflux operations were done in 11 (50%) patients; esophageal resection within the borders of healthy tissue with one-stage еsophagogastroplasty in 4 (18.2%) patients; and Marwedel—Wendel operation in 1 (4.5%) patient. In the remaining 6 (27.3%) patients and in those after antireflux operations, the elimination of metaplastic epithelium was performed using endoscopic diathermocoagulation and laser photothermy with subsequent complex medicinal therapy. Late follow-up results are available in all the patients, 91 months on average. In the group of 5 (22.7%) patients with resected esophageal wall, bearing metaplasia, and corrected gastroesophageal reflux, metaplastic epithelium did not restore. Similar effect was also observed in 6 (27.3%) patients after endoscopic elimination of the metaplasia islets in combination with antireflux surgery or conservative treatment. In the remaining 11 (50%) patients, 10–30% of the circular metaplasia coverage persisted.