Патоморфоз пухлин при полірадіомодифікації в експериментальних та клінічних дослідженнях - Шишкіна, В.В.; Іванкова, В.С.; Воробйова, Л.І.; Галахін, К.О.; Євтушенко, Г.В.; Бондарук, О.С.; Захараш, О.Ю.; Гавриленко, М.Ф. (Онкологія, 2000)
Метою даного дослідження було визначення в експерименті та в клініці ефективності комбінації променевої терапії, флуороурацилу та гіпертермії на основі аналізу лікувального патоморфозу пухлин. Експеримент проведено на 50 щурах-самцях з карциномою Герена. Комбіноване лікування призначали 70 хворим на рак шийки матки (РШМ) або на рак тіла матки (РТМ). Сумарна вогнищева доза складала 25–30 Гр; перед кожним сеансом опромінення хворим вводили флуороурацил у дозі 250 мг, 2 рази на тиждень безпосередньо перед опроміненням проводили сеанс гіпертермії. Хірургічне втручання здійснювали після 2-тижневої перерви. Обяг життєздатної паренхіми як експериментальних пухлин, так і РШМ після застосування полірадіомодифікації становив менше ніж 15%, порівняно з таким (68,5 та 40,5% відповідно) після проведення променевої терапії без модифікації. The aim of this study was to analyze the efficiency of polyradiomodification (fluorouracil + hyperthermia + radiotherapy) in experimental and clinical practice based on the estimation of morphological alterations after different treatment modalities. For the experimental study, we used 50 male rats with Gueren carcinoma. 70 patients with uterine or cervical carcinomas were under clinical evaluation. Radiotherapy was performed to a total dose 25–30 Gy; fluorouracil was injected before every irradiation in a single dose of 250 mg, and hyperthermia was applied twice a week before exposure to irradiation. Surgery was carried out after a 2-week rest. The volume of vital tumor parenchyma of both experimental tumors and cervical carcinomas was less than 15% versus 68.5% and 40.5%, respectively, after radiotherapy alone.