Особливості перебігу та результати хірургічного лікування хворих на рак ободової кишки залежно від віку - Євтушенко, О.І.; Сорокін, Б.В.; Колесник, О.О.; Приймак, В.В.; Гул, Л.О. (Онкологія, 2000)
Розглянуто особливості перебігу та результати хірургічного лікування хворих на рак ободової кишки різного віку. Виконували однакові за обсягом радикальні хірургічні втручання. Частота виявлення метастатичного ураження регіонарних лімфатичних вузлів та пухлин з низьким ступенем диференціації у хворих молодого віку була у 2 рази більшою, а частота післяопераційних ускладнень та рання післяопераційна летальність — у 2 рази нижчою, ніж у хворих похилого та старечого віку. Віддалені результати лікування (показники 3- та 5-річного виживання) кращі у хворих похилого та старечого віку. Аnalyses the peculiarities of the course and surgery treatment of colon cancer in patients of different age. All patients were subjected to similar in volume radical surgical operations. In Group 1, metastases of regional lymph nodes and low-differentiated tumors were twice as frequent as in Group 2. The frequency of post-operation complications and early post-operation lethality in younger patients was one half of that in elder patients. Remote outcomes (three- and five-year survival rates), however, were better in the elder patients.